Gepost door: pheirman | december 2, 2011

Expo: 5 eeuwen beeld in Antwerpen


Bron: pocketresto.be

Het gebouw van het Mas (Museum aan de Stroom) is op zich al een rit naar Antwerpen waard. Deze nieuwe landmark (geopend in mei van dit jaar) heeft een ietwat grijze hoek in de havenbuurt omgetoverd tot een site waar het aangenaam rondslenteren is. Maar het zou zonde zijn om het Mas niet ook eens binnen te stappen. Het museum, een ontwerp van architect Willem-Jan Neutelings, herbergt een prachtige brok Antwerpse cultuur en geschiedenis. Antwerpen een wereldstad? Als je het Mas buitenkomt, ben je er zowaar van overtuigd.

De tijdelijke (openings)tentoonstelling spreekt letterlijk tot de verbeelding. De sinjorenstad heeft altijd al een zwak gehad voor beeldcultuur en dus kun je hier je ogen naar hartelust de kost geven. Beeld als machtsmiddel, als middel om mensen te binden, te overtuigen, om ze te doen geloven, om ze angst aan te jagen, om ze op te hitsen. 5 eeuwen lang werden ze vanuit Antwerpen over de hele wereld verspreid. De expo legt haarfijn bloot hoe er ook 500 jaar geleden al commercie opdook in de kunst, hoe schilders hun stijl aanpasten in functie van hun portemonnee en hoe na verloop van tijd een tweedeling ontstond tussen kunst met een kleine k (voor de lage burgerij) en met de grote K (voor de echte happy few). En hoe vandaag de beeldcultuur meer dan ooit terug is van nooit weggeweest. Een expo die je letterlijk de ogen opent.

Maar ook de rest van het Mas nodigt je uit om te blijven plakken. Een hele verdieping over machtsvertoon bijvoorbeeld, van onze glitterpaus Benedictus XVI tot de samoerai uit de Japanse middeleeuwen en de ‘goddelijke’ macht van hun keizer, die eigenlijk altijd politieke doeleinden moest dienen. Een roltrap hoger beland je in Antwerpen als wereldstad. Chauvinistisch? Zal wel, maar het is ook wel terecht. Heel mooi is de zaal over de Kasena, de Ghanese gemeenschap in Antwerpen. De Ghanezen zijn, na de Marokkaanse, de grootste Afrikaanse bevolkingsgroep in de stad. De expo focust op het leven van de Kasena in hun thuisland. Of hoe een afvalberg een statussymbool van productiviteit kan zijn. Knap gedaan. Vergeet ook niet de mooie verdieping over de geschiedenis van de Antwerpse haven.

Precolombiaanse kunst

Nog hoger vind je een waardevolle collectie over leven en dood in verschillende culturen, met ook een ruime staalkaart uit de precolombiaanse collectie van wijlen Paul Janssen. En natuurlijk word je helemaal boven beloond met een prachtig panorama over de stad en de haven. Daarvoor hoef je niet eens het museum in.

5 eeuwen beeld, nog te zien tot 30 december 2011 in Mas.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: