Gepost door: pheirman | november 23, 2011

Besparingen vergroten armoede en verzwakken economie


Bron: vormen.org

De kille bezuinigingen die de Europese Unie (EU) nu oplegt aan verschillende lidstaten, hebben net het omgekeerde effect van wat ze beogen. Ze verzwakken de economie verder en doen de armoede toenemen. De koopkracht van de Europese burger wordt immers zwaar aangetast en het is net die koopkracht die overeind moet blijven om onze bedrijven terug ademruimte te geven. Mensen in armoede hebben immers de gewoonte om zoveel mogelijk te sparen en zo weinig mogelijk aan te kopen. Niet zo verwonderlijk, maar bij de Europese autoriteiten zijn ze daar blijkbaar nog niet achter. Nochtans leidt het European Anti Poverty Network (EAPN) die evolutie af uit de Europese statistieken zelf. Het EAPN is een Europees netwerk van armoede-organisaties, waaronder het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen.

De armoede in verschillende Europese lidstaten neemt alarmerend toe. In Spanje leeft nu bijvoorbeeld meer dan 1 op 5 mensen met armoederisico. Ook in Bulgarije en Roemenië ligt het armoedecijfer boven de 20 %. In België ligt dat cijfer op 15 % van de bevolking en het stijgt ook in ons land. Tsjechië en Nederland hebben met 10 % het laagste armoedecijfer binnen de Europese Unie.

Advertenties

Responses

  1. […] Drastische besparingen helpen onze economie om zeep. Eminente economen als Paul Krugman en Paul De Grauwe verkondigen het al jaren. Zelfs werkgevers beginnen nu het licht te zien. In een rapport beschrijft de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO, waar vakbonden, overheden én werkgevers samen in zetelen) haarfijn hoe draconische bezuinigingen vooral de Zuid-Europese economieën nog verder in het moeras gedreven hebben. Maar ook een land als Nederland schoot zichzelf in de voet door zwaar te snoeien in sociale voorzieningen. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: