Gepost door: pheirman | november 6, 2011

Boek: De wolken – Hugo Claus


De wolken moest de apotheose worden van het monumentale oeuvre dat Hugo Claus tijdens zijn leven bijeen schreef. Na zijn dood zette weduwe Veerle de Wit de deuren van zijn archief open voor journalist Mark Schaevers. Claus werkte tot enkele jaren voor zijn dood trouwens nog aan een roman met dezelfde titel, die echter nooit verder raakte dan de embryonale status. Schaevers geeft zelf aan dat de schrijver altijd nogal lacherig deed over zijn archief. Hij leek er nooit echt veel belangstelling voor te hebben of het überhaupt ernstig te nemen. Tot eenieders verrassing bleek Hugo Claus toch een zeer uitgebreide verzameling manuscripten, dagboeknotities en andere schrijfsels bewaard te hebben.

De verwachtingen waren met andere woorden hooggespannen. Het boek, nochtans heel fraai uitgegeven, ontpopt zich al snel tot een teleurstellende en chaotische collectie dagboekfragmenten, beschouwingen, brieven, foto’s en andere documenten. Het toont vooral aan dat het archief van Hugo Claus misschien wel uitgebreider was dan iedereen dacht, maar het niettemin een spielerei was voor de schrijver. Zelden lijkt hij zichzelf ernstig te nemen.

Hugo Claus. Bron: lifetoday.be

Wie grote onthullingen verwacht over de ontstaansgeschiedenis van Het Verdriet van België of andere canonieke werken uit de vaderlandse literatuur, komt bedrogen uit. Dat het controversiële theaterstuk Vrijdag op een drafje en bijna bij toeval tot stand gekomen is, is misschien nog de meest verrassende passage in het boek. En, ach ja, De Wolken is ook gelardeerd met toespelingen op het seksleven van Claus met Emmanuelle-actrice Sylvia Kristel. Dergelijke details gaven tot overmaat van ramp ook nog eens aanleiding tot juridische procedures van Claus’ twee zonen, maar daar is al genoeg over geschreven.

Het boek te veel

Wie zich wil verdiepen in Claus’ diepere zieleroerselen, kan toch maar beter zijn boeken lezen en herlezen, veel boeiender en relevanter dan deze De Wolken, het boek te veel voor één van de grootste, zoniet de grootste, schrijver uit de 20ste-eeuwse Nederlandstalige literatuur.

Hugo Claus, De wolken, De Bezige Bij, 333 blz.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: