Gepost door: pheirman | oktober 27, 2011

Film: Blue Bird


Téné en Bafiokadié Potey in Gust Van Den Berghes nieuwe pareltje, Blue Bird.

Gust Van Den Berghe doet het weer. Na zijn betoverende adaptatie van Felix Timmermans’ ‘En waar de sterre bleef stille staan’ van vorig jaar zet hij nu zijn klauwen in L’oiseau bleu, een theaterstuk van Maurice Maeterlinck, de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur ooit. Eigenlijk maakt Van Den Berghe er met Blue Bird zijn eigen verhaal van. De film is opgenomen in Togo met twee Afrikaanse kinderen in de hoofdrollen. “Maar eigenlijk had ik hem overal kunnen draaien. In Togo vond ik het doek waarop ik mijn film wilde schilderen”, zei de regisseur daarover tijdens de première op het Filmfestival in Gent. Een pareltje waar je best niet teveel over vertelt. Omdat je deze film vooral gezien moet hebben en omdat elk woord de betovering die van Van Den Berghes nieuwste uitgaat, oneer aandoet.

Twee kinderen koesteren een blauwe duif  als hun troeteldier. Wanneer de duif de vlucht neemt, ondernemen ze een zoektocht om hem terug te vinden. Het verhaal verandert gaandeweg in een parabel die switcht tussen leven en dood, het hier en nu en het hiernamaals. Levenden en doden kruisen elkaars pad in een verhaal dat gedrenkt is in bleekblauw en bovendien in een bizar scoop-formaat gedraaid werd. Het is een unieke visuele ervaring.

Gust Van Den Berghe maakt niet de meest toegankelijke cinema, maar het zijn wel films die je bij de eindgeneriek het liefst onmiddellijk opnieuw zou bekijken. De bejubelde cineast tast de grenzen van de filmkunst af en doet dat bovendien zonder elitaire, pedante cinema af te leveren. Blue Bird is, net als zijn voorganger, een zoektocht naar de grenzen van de filmkunst en van het leven zelf. Of zoals Van Den Berghe zelf graag Goethe citeert: “Het leven is de kindertijd van onze onsterfelijkheid”.

Blue Bird, België/Togo

Regie: Gust Van Den Berghe

Met: Téné Potey, Bafiokadié Potey

Gezien in Kinepolis op het Filmfestival van Gent

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: