Gepost door: pheirman | september 5, 2011

Jeugdbewegingen maken spel van armoede


Elk kind heeft het recht om te spelen en te ravotten, hoe arm of rijk het ook is. Foto Jan Van Bostraeten

Chapeau voor de gezamelijke campagne die de Vlaamse jeugdbewegingen dit jaar voeren tegen kinder- en jongerenarmoede. ‘Armoede is een onrecht. Maak er spel van.’ wordt hun jaarthema. De strijd aanbinden met kinderarmoede is tegelijk investeren in de toekomst. Waarom zouden we als samenleving zoveel talent laten verkommeren? Hoog tijd ook dat dit thema op de agenda komt. 1 kind op 12 leeft vandaag in ons land in armoede, een schandalig cijfer voor één van de rijkste landen ter wereld.

Lees het artikel dat vorige week in Visie verscheen.

Onderstaande column verscheen in hetzelfde nummer:

Jeugd 

Jongeren die seksen, zuipen, blowen en slikken. Jongeren die rondhangen en de draak steken met argeloze voorbijgangers. Dat is het beeld dat je doorgaans door je strot geramd krijgt als je de tv openzet of je krant openslaat.

Gelukkig zagen we deze zomer waar de jeugd echt toe in staat is. Eerst op een festivalweide in Hasselt. Zelden zoveel solidariteit gezien, ingetogen medeleven en oprecht verdriet bij die vreselijke doortocht van het noodlot. In alle ellende, pijn, dood en vernieling is dat van het mooiste wat een mens kan laten zien.

Nog geen week later kaapten jeugdbewegingen verschillende Vlaamse radiozenders om uit te schreeuwen waar ze een heel werkjaar lang hun schouders willen onder zetten. Ze nemen het op voor hun leeftijdgenoten die vaak verborgen blijven achter muren vol schimmel, geen blitse kleren of een nieuw uniform kunnen betalen of op school de rol moeten lossen omdat ze thuis wel andere katten te geselen hebben dan hun huiswerk te maken.

Lees hoe jonge mensen van Scouts en Gidsen Vlaanderen kwetsbare jongeren mee op sleeptouw nemen en samen met hen het plezier ontdekken van een knotsgek spelletje Dikke Bertha, een spannend bosspel of gewoon je hart eens te luchten.

En het zijn lang niet alleen de scouts die verder kijken dan hun eigen hippe vriendenkring. Van de Chiro tot het Jeugd Rode Kruis, allemaal bestempelen ze armoede als een onaanvaardbaar onrecht. Elk kind heeft het recht om te spelen of te ravotten. Hoe arm of rijk ze ook zijn.

Zoveel solidariteit, zoveel positieve vibes, daar kunnen veel volwassenen een punt aan zuigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: