Gepost door: pheirman | augustus 24, 2011

Toerisme: Eden Project in Cornwall, Zuid-Engeland


Bron: e-architect.co.uk

Ik was niet van plan om deze blog vol te stouwen met vakantieherinneringen, maar dit unieke project kon ik niet zomaar links laten liggen. Het Eden Project, een heuse biosfeer in het uiterste zuiden van Engeland, in Cornwall. Een prachtige streek trouwens om eens op reis te gaan, maar dat geheel terzijde.  Het Eden Project vergast je op twee gigantische bollen waarin je respectievelijk een perfecte remake terugvindt van het regenwoud en het mediterraan klimaat. Buiten vind je ook nog een openlucht-biosfeer met de Europese vegetatie.

Voor één keer eens geen exotisch dierenpark, maar een en al bomen, bloemen, struiken, planten en alles daar tussenin. Vooral de bol waarin het regenwoud is ondergebracht, is indrukwekkend. Je vindt er niet alleen de typische begroeiing, ook het klimaat is identiek aan dat van het originele regenwoud, inclusief drukkende warmte en een luchtvochtigheid van om en bij de 90 %. Her en der krijg je bovendien heel boeiende info over de eigenaardigheden van de regenwoud-flora. Wist je bijvoorbeeld dat mangroves hun vocht ook gewoon uit de lucht kunnen halen? En dat de sanseveria oorspronkelijk uit het regenwoud komt? Of, minder prettig, dat er wereldwijd om de 10 seconden een stuk regenwoud plat gaat, zo groot als de biosfeer waar je net rondwandelt?

Ook de mediterrane biosfeer is bijzonder interessant. Je vindt er niet alleen vegetatie van rond de Middellandse Zee, maar even goed betoverende planten uit de Kaapprovincie in Zuid-Afrika of indrukwekkende cactussen uit Californië, aangezien het klimaat daar identiek is. Overigens kun je in Zuid-Engeland ook wel eens een palmboom tegen het lijf lopen (jawel!). Enkele honderden jaren geleden ingevoerd uit Nieuw-Zeeland naar het schijnt, en ze blijken heel goed te gedijen in de vochtige Zuid-Engelse zeelucht.

Klimaatverandering

De Eden Project werd opgebouwd in een verlaten steengroeve in Saint-Austell en bracht zo werkgelegenheid en economische activiteit in de regio. De Eden Project werpt zich bovendien volop in de strijd tegen klimaatverandering door wereldwijd in andere initiatieven te participeren en door zelf op een positieve en kindvriendelijke manier aan sensibilisering te doen. Op het einde van je wandeling krijg je bijvoorbeeld getuigenissen van mensen die hun eigen zaak lanceerden met laag energiegebruik en hernieuwbare energie, van milieuvriendelijke cosmetica tot dierenbeschermers. Zeer inspirerend! Het hele project is trouwens een toonbeeld van rationeel energiegebruik. De stichting achter het project werkt volledig autonoom en moet het dus hebben van zijn eigen inkomsten. Tickets zijn niet echt goedkoop, maar een bezoek is meer dan zijn geld waard.

Advertenties

Responses

  1. […] Toeristische attractie van het jaar: Eden Project in Cornwall, Zuid-Engeland […]

  2. […] 8. Toerisme: Eden Project in Cornwall, Zuid-Engeland […]

  3. […] Eden project in Cornwall, Zuid-Engeland (24 augustus […]

  4. […] 5. Toerisme: Eden Project in Cornwall, Zuid-Engeland […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: