Gepost door: pheirman | augustus 15, 2011

Nog steeds zware mensenrechtenschendingen in Honduras


Een protestactie tegen de militaire dictactuur in Honduras. Bron: dewereldmorgen.be

2 jaar na de staatsgreep tegen de wettig verkozen president Manuel Zelaya gaat Honduras nog steeds gebukt onder zware mensenrechtenschendingen. Dat meldt Ellen Verryt, regionaal verantwoordelijke Latijns-Amerika voor Wereldsolidariteit, vanuit de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa op DeWereldMorgen.be. Sinds de militaire coup werden ruim 200 politieke moorden gepleegd. Daders blijven nagenoeg altijd buiten schot. Vreedzame betogingen worden hardhandig neergeslagen, ook vaak met dodelijke slachtoffers.

Het comité van familieleden van vermiste gevangenen (COFADEH) voert een moeilijke strijd voor opheldering van politiek gemotiveerde moorden. Zo is er het verhaal van Ilse Ivania Rodriguez. Zij nam deel aan een protestactie van de Hondurese onderwijzersvakbond tegen het verduisteren van pensioengelden. Het geld wordt doorgesluisd naar onbekende fondsen terwijl de onderwijzers vruchteloos wachten op hun wettelijk pensioen. Ilse Ivania werd tijdens de betoging aan het hoofd getroffen door een gasbom van de ordetroepen en daarna overreden door een televisiewagen. Justitie weigert een onafhankelijke autopsie en probeerde de zaak zelfs al zonder gevolg af te sluiten.

Dit is maar één van de vele dodelijke slachtoffers van de overheidsrepressie die het militaire bewind consequent onder de mat probeert te vegen. Vakbondsmensen, geweldloze betogers tegen sociale wantoestanden, allemaal riskeren ze hun leven. Of hoe sociaal-economische onderdrukking en mensenrechtenschendingen eens te meer hand in hand gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: