Gepost door: pheirman | mei 20, 2011

Theater: Een bruid in de morgen – NTG


Een bruid in de morgen, een draaikolk van moreel verval en seksuele spanning. Foto: Phile Deprez

Een upper class Vlaamse  familie die aan lager wal geraakt is, zowel financieel, moreel als emotioneel. Met Een bruid in de morgen wist Hugo Claus in 1954 al de donkerste hoekjes van de Vlaamse ziel bloot te leggen. De vertolking die het NTG op het podium neerzet, is ronduit verbluffend. Bij wijlen hilarisch en burlesk, maar bovenal van een pijnlijke dramatiek die je alleen bij schrijvers van het kaliber van Claus terugvindt.

De familie Pattijn probeert de schijn hoog te houden, maar kan finaal haar eigen verval niet meer onder de mat vegen. Vader Rik (Servé Hermans) komt nauwelijks nog aan de bak als muzikant en componist. Zijn vrouw Madeleine (Els Dottermans) loopt over  van frustratie en verbittering. Zoon Thomas (Matteo Simoni) kampt met mentale problemen en dochter Andrea (An Miller) rebelleert. De seksuele spanning tussen broer en zus maakt de situatie helemaal explosief, zeker wanneer vader en moeder hun zoon proberen koppelen aan de rijke nicht Hilda (Chris Thys). De enige uitweg die de ouders nog zien uit de bodemloze financiële put.

Wie dit stuk gemist heeft, mag zich voor de kop slaan of zich vandaag nog reppen naar de Hasseltse Schouwburg. Deze voorstelling ontlokt je eerst nog een licht gegeneerde glimlach, maar neemt je het volgende moment bij je nekvel. Het morele verval zuigt elk personage onvermijdelijk de dieperik in.

Functioneel naakt

De acteurs zetten hun rol stuk voor stuk verbluffend neer. Zet u ook schrap voor een stevige portie frontal nude, want Matteo Simoni en An Miller brengen de incestueuze relatie van hun personages zeer treffend, inclusief functioneel naakt.

Met scherpe dialogen en even komische als meeslepende monologen word je op het tipje van je stoel getrokken. Meteen besef je wat voor een literaire reus Hugo Claus was en is. Een stuk als Een bruid in de morgen blijft je ook na meer dan 50 jaar naar de keel grijpen.

Gezien in NTG in Gent.

Een bruid in de morgen speelt vanavond nog om 20 uur in Cultuurcentrum Hasselt.

Advertenties

Responses

  1. […] Theaterstuk van het jaar: Een bruid in de morgen – NTG […]

  2. […] 3. Theater: Een bruid in de morgen -NTG […]

  3. […] Een bruid in de morgen – NTG (20 mei […]

  4. […] Theater: Een bruid in de morgen – NTG (20 mei 2011) […]

  5. […] Theater: Een bruid in de morgen […]

  6. […] Theater: Een bruid in de morgen – NTG […]

  7. […] Theater: Een bruid in de morgen – NTG […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: