Gepost door: pheirman | mei 15, 2011

Boek: The Constant Gardener – John le Carré


Tessa Quayle wordt dood aangetroffen in een auto aan de oever van het Turkanameer in Kenia. Haar echtgenoot Justin, een Brits diplomaat, komt terecht in een spiraal van intriges terwijl hij zijn eigen zoektocht onderneemt naar de moordenaars van zijn vrouw. Al gauw komt hij in het spoor van de farma-industrie, een machtige en niets ontziende lobby. Eén van die multinationals blijkt in Kenia een geneesmiddel tegen tuberculose, de witte pest, uit te testen op de plaatselijke bevolking. De bijwerkingen worden deskundig onder de mat geveegd, waardoor men onwetende patiënten zonder omzien de dood injaagt. Tessa voerde, samen met de Afrikaanse arts Arnold Bluhm, haar eigen oorlog tegen de farmagiganten. Bluhm blijkt spoorloos verdwenen. The Constant Gardener is zonder twijfel het meest beklijvende en relevante boek dat  John le Carré geschreven heeft. En in zijn geval wil dat wat zeggen.

John le Carré. Bron: Wikipedia

John le Carré bracht dit boek uit in 2001, maar het blijft brandend actueel. Dat deze Britse veelschrijver als geen ander een spannende plot in elkaar kan puzzelen, was voordien al duidelijk. Met dit boek levert le Carré ook nog eens een striemende aanklacht af tegen de almacht van multinationals in het algemeen en farmabedrijven in het bijzonder. In zijn typische, ietwat badinerende stijl legt hij de stuitende hypocrisie bloot van de industrie en de Britse en Keniaanse overheidsdiensten die in eerste instantie elkaars belangen dienen, desnoods ten koste van mensenlevens.

John le Carré gooit je de extreme uitwassen van het ongebreidelde kapitalisme in het gezicht. Mensen zijn niet meer dan een kostenfactor, een bijproduct bijna, dat enkel dient om de winstuitkeringen voor aandeelhouders op te drijven. The Constant Gardener laat ook heel duidelijk zien dat het de multinationals zijn die de (ongeschreven) regels uitzetten en niet de overheid of de (Britse) inlichtingendiensten.

Realiteit overtreft fictie

Nochtans overtreft de realiteit de fictie als het over de criminele praktijken van de farma-industrie gaat. John le Carré is daar zelf heel duidelijk over: “Naarmate mijn reis door de farmaceutische jungle vorderde, ben ik tot het besef gekomen dat mijn verhaal, vergeleken met de realiteit, zo tam was als de tekst van een op vakantie verstuurde prentbriefkaart.” Wanner gezondheid big business wordt, komt een mensenleven niet langer op de eerste plaats.

Het boek heeft natuurlijk nog aan populariteit gewonnen dankzij de verfilming door Fernando Meirelles met Ralph Fiennes en Rachel Weisz in de hoofdrollen. De film kreeg schitterende kritieken en het is inderdaad een knappe film, maar het boek grijpt je nog niet iets meer naar de keel. Hier zie je alvast de trailer.

Advertenties

Responses

  1. […] van Grant zelf, maar even goed van de jonge Nicholas Hoult, Toni Collette en Rachel Weisz (The Constant Gardener) krijg je een film die je met een warm gevoel achterlaat. Wat zou je op een regenachtige zomeravond […]

  2. […] bron […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: