Gepost door: pheirman | mei 13, 2011

Muhammad Yunus neemt ontslag uit Grameen Bank


Bron: Nobelprize.org

Jammerlijk nieuws uit Bangladesh. Muhammad Yunus, pionier en voorvechter van de Grameen Bank, neemt ontslag als managing director van diezelfde bank. Yunus kreeg in 2006 nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan de strijd tegen armoede. Het systeem van microkredieten dat hij uittekende, laat arme mensen toe om zelf een economische activiteit op te starten. Door kleine leningen aan lage rente krijgen ze de financiële ruimte om te investeren en zo een eigen inkomen te verwerven.

Microkredieten zijn een beproefde techniek om mensen weerbaar te maken. Met de lening kunnen ze landbouwmateriaal aankopen, een kraampje beginnen om spullen te verkopen of pakweg een fiets kopen om zich te verplaatsen. Het zijn kleine ingrepen die een wereld van verschil kunnen maken voor mensen die er de kans toe krijgen.

Muhammad Yunus werd eerder ook al geviseerd door de Nationale Bank van Bangladesh vanwege zijn te kritische houding tegenover het regime. Daarna volgden ook nog beschuldigingen van fraude, geheel onterecht, zo bleek na onderzoek. Het is duidelijk dat Yunus geviseerd wordt door het regime. Om zijn Grameen Bank uit de controverse te houden, neemt hij nu zelf ontslag. Een moedige beslissing die alleen maar respect en bewondering verdient.

Advertenties

Responses

  1. U schrijft “kleine leningen aan lage rente” maar bij sommige genaamde microkredieten werden wel veel te hoge interesten gevraagd aan de mensen die daardoor volledig afhankelijk werden van de bank en zich soms zelf nog dieper in de put zagen gedrukt worden.
    De microkredieten zoals ze oorspronkelijk bedacht waren leken een nieuwe hoop, maar velen hebben er misbruik van gemaakt om de armen nog meer te wurgen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: