Gepost door: pheirman | april 26, 2011

Muhammad Yunus vrijgesproken van fraude


Bron: Nobelprize.org

Muhammad Yunus, de founding father van de microkredieten, is in Bangladesh vrijgesproken van fraude, zo meldt het weekblad Trouw. Een rechtbank in Bangladesh oordeelde dat de beschuldigingen ongegrond waren. Die kwamen er na een Noorse documentaire, waarin Yunus ervan beticht werd zo’n 65 miljoen euro van de Noorse regering zou achterover gedrukt hebben. Geld dat was bestemd voor zijn Grameen Bank, de financiële instelling die hij stichtte en die zich toelegt op microkredieten.

De man kreeg in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede als uitvinder en promotor van de microkredieten. Dat zijn kleine leningen waarmee arme mensen een economische activiteit kunnen opstarten, materiaal kunnen aankopen of kunnen investeren in opslagplaatsen voor graan. Het systeem wordt heel breed toegepast, onder meer ook door Wereldsolidariteit.

Eerder dit jaar werd Muhammad Yunus (70) al aan de deur gezet bij de Centrale Bank van Bangladesh, officieel omdat hij te oud zou zijn. Het lijkt er echter meer en meer op dat een en ander past in een beschadigingsoperatie omdat hij zich te kritisch opstelt tegenover de Bengaalse regering.

De microkredieten passen in een bredere visie op economie die Muhammad Yunus definieert als The Social Business Model. Hierboven zie je een kort fragment waarin hij uitlegt hoe dat werkt, onder meer door een joint venture van zijn eigen Grameen Bank en voedingsmultinational Danone.


Responses

  1. […] door de Nationale Bank van Bangladesh vanwege zijn te kritische houding tegenover het regime. Daarna volgden ook nog beschuldigingen van fraude, geheel onterecht, zo bleek na onderzoek. Het is duidelijk dat Yunus geviseerd wordt door het regime. Om zijn Grameen Bank uit de […]

  2. Mogen wij vragen waarom Yunus in de Noorse documentaire geen duidelijkheid wou scheppen en waarom hij aan de BBC enige commentaar weigerde, indien hij recht in zijn schoenen stond? Bepaalde televisiezenders en bladen wilden hem graag de kans van een weerwoord of verdediging nemen, maar hij wenste die niet op te nemen. Aan de andere kant waren er genoeg armen die konden vertellen wat er gebeurt was toen zij de veel te hoge renteaflossing niet konden nakomen en hoe soms bepaalde mensen letterlijk het dak boven hun hoofd werd weggehaald.
    De “Social business” om goed te doen voor de planeet is een lovenswaardig iets maar werd op de duur niet de grens van het ontoelaatbare overschreden en werd dit makkelijk toegedekt door vale lauweringen?
    In geval het eerder bankdirecteuren waren die het microkrediet misbruikten had Yunus daar tegenover moeten reageren en die aanklagen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: