Gepost door: pheirman | april 14, 2011

Film-dvd: Deliver us from Evil


Wat doet de katholieke Kerk met een priester die zich bezondigt aan massaal en brutaal kindermisbruik en dat ook zelf toegeeft? Hem verhuizen van parochie naar parochie en hem heel bewust laten voortgaan met het verkrachten van kinderen. Het misbruik verborgen houden voor justitie en de slachtoffers koudweg wandelen sturen. Dit schokkende verhaal krijg je te zien in de bloedstollende documentaire Deliver us from Evil van Amy Berg.

De film brengt het verhaal van de Iers-Amerikaanse priester Oliver O’Grady, father Ollie, die meer dan 100 kinderen verkrachtte in verschillende parochies in Californië. Het precieze aantal heeft hij niet bijgehouden. Jongens en meisjes. Zijn jongste slachtoffer was een baby van 9 maand oud, die hij vaginaal penetreerde. Amy Berg laat de getuigenissen van de slachtoffers afwisselen met het relaas van het monster zelf.

Een zeer confronterende documentaire, waarbij je als kijker vaak de neiging hebt om weg te kijken. Minstens even schokkend is de reactie van de kerkelijke hiërarchie. Die wist al vrij snel van het misbruik af, maar sloot bewust de ogen. Ondanks herhaalde beloftes aan de slachtoffers liet men O’Grady in andere parochies verder werken met kinderen waardoor hij gewoon zijn gang kon gaan.

Zwijgcultuur

Amy Berg laat ook priester Tom Doyle aan het woord, die  het hele schandaal aan het licht bracht en daardoor in de Kerk op een zijspoor terecht kwam. Hij doet haarfijn uit de doeken hoe kerkelijke leiders, bisschop Roger Mahoney op kop, zich boven elke wettelijke norm verheven voelen. Het celibaat is niet de enige, maar toch wel een belangrijke factor in de verwrongen, en vaak perverse, kijk die het instituut Kerk hanteert op seksualiteit. Misbruik wordt vaak afgedaan als ‘uit de hand gelopen affectie’. Doyle vergelijkt zijn Kerk zonder omwegen met de maffia, waarin een misdadige zwijgcultuur deze gruwel mogelijk maakt. 

O’Grady zocht bewust slachtoffers, wekte het vertrouwen van de ouders en misbruikte vele kinderen jarenlang. Zijn woorden klinken ijzingwekkend. Vaak met de glimlach vertelt hij hoe hij kinderen betastte, uitkleedde en verkrachtte. Schokkend en weerzinwekkend. Hij erkent overigens zelf dat hij gedragsgestoord is, bekent ook volledig schuld, maar lijkt zich nauwelijks bewust van de schade die hij aangericht heeft. Of net wel. Wat het hele verhaal misschien nog gruwelijker maakt.

Riooljournalistiek

Uiteindelijk werd O’Grady naar zijn geboorteland Ierland gestuurd, waar hij nu als een vrij man leeft met een pensioen betaald door Rome. Die heeft klokkenluiders van misbruik, zoals Tom Doyle, altijd veel harder aangepakt dan de pedofiele priesters zelf. Veel lijkt er nog niet veranderd, ondanks de schandalen van de voorbije jaren, in de Verenigde Staten, maar ook bij ons. De ‘verbanning’ van de pedofiele bisschop Roger Vangheluwe naar een pittoresk klooster in de Loirestreek behoeft op dat punt geen verdere commentaar. Of toch, terwijl ik dit schrijf, hoor en zie ik op de achtergrond het interview dat VT4 van Vangheluwe afnam. Met nog bemoedigende woorden van de interviewer toe. Een walgelijk staaltje riooljournalistiek. De zoveelste klap in het gezicht van de slachtoffers.

Deliver us from Evil, Verenigde Staten, 2006

Regie: Amy Berg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: