Gepost door: pheirman | april 6, 2011

Film: Black Swan


Natalie Portman in Black Swan.

Ijzingwekkend, intrigerend, een film die je liefst van al drie keer na elkaar zou gaan bekijken. Met een even frigide als sensuele Natalie Portman in de hoofdrol, goed voor een oscar. Black Swan laat zich inspireren door Tsjaikovski’s Zwanenmeer, op zich al heerlijke muziek, maar regisseur Darren Aronofsky draait het verhaal over de witte en zwarte zwaan binnenstebuiten en maakt zijn film tot een tijdloze parabel.

Nina Sayers (Natalie Portman) is een getalenteerde balletdanseres. Ze krijgt uiteindelijk van choreograaf Thomas Leroy (Vincent Cassel) de dubbele hoofdrol toegewezen van de witte, maagdelijke zwaan en de zwarte, sensuele zwaan. Nina heeft een frigide persoonlijkheid, leeft zelf als een witte zwaan, maar moet zich letterlijk en figuurlijk losmaken van haar maagdelijkheid én haar dominante moeder om ook als zwarte zwaan op het podium te schitteren.

Vanaf dat punt ontpopt Black Swan zich tot een psychologische thriller. De erotische spanning tussen Nina en haar sensuele doublure Lily (Mila Kunis), drijft de eerste geleidelijk tot waanzin. Realiteit en hallucinaties gaan in elkaar over en als kijker word je voortdurend op het verkeerde been gezet. Aronofsky flirt bij momenten zelfs met het horrorgenre.

Cinefiele achtbaan

Natalie Portman is zonder meer indrukwekkend als Nina die heen en weer geslingerd wordt tussen haar drang naar zuiverheid en haar seksuele fantasieën. Tussendoor geeft ze zich ook nog eens over aan zelfmutilatie. Mila Kunis is de perfecte zwarte zwaan, een erotische bom in het dwangmatig geregisseerde leventje van Nina. Vincent Cassel is en blijft een rasacteur, maar verdrinkt hier toch een beetje in het erotische vuurwerk van Portman en Kunis. Het belet de film niet om je naar de keel te grijpen, rond te tollen en verweesd weer neer te ploffen. Wie uit is op een cinefiele achtbaan, moet vandaag nog naar de bioscoop.

Black Swan, Verenigde Staten, 2010

Regie: Darren Aronofsky

Met: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder

Gezien in Studioskoop in Gent.

De film draait momenteel in de Belgische bioscopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: