Gepost door: pheirman | maart 30, 2011

Universeel toegankelijke gezondheidszorg nog veraf in Bangladesh


Bron: koffietijd.nl

Bangladesh heeft onmiskenbaar stappen vooruit gezet op het vlak van gezondheidszorg, maar een belangrijk deel van de bevolking blijft verstoken van toegankelijke en betaalbare medische zorgen. Dat bleek op het jaarlijkse congres van het International Centre for Diarrhoeal Disease Research Bangaldesh (ICDDR.B), dat onlangs plaatsvond in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Het congres onderzocht hoe de wetenschap universeel toegankelijke gezondheidszorg kan bevorderen.

Het ontbreekt Bangladesh, net zoals veel andere arme landen, aan een nationaal programma voor gezondheidszorg. Tegelijk investeert de overheid steeds meer middelen in specifieke programma’s, maar een belangrijk deel van de bevolking merkt daar vooralsnog weinig van.

Belangrijk thema op het congres was ook de rol van internettoepassingen in de gezondheidszorg. Die worden geleidelijk ook in Bangladesh geïntroduceerd. Ze kunnen medische kennis beter toegankelijk maken, zodat lokale gezondheidswerkers beter geïnformeerd zijn en sneller en adequater kunnen optreden bij hun patiënten. Ook biedt internet de mogelijkheid om medische voorschriften beter te beheren. Niet onbelangrijk in een land waarin het analfabetisme boven de 50 % uittorent. Draadloze technologie kan bijvoorbeeld ook handig zijn om de opvolging van HIV-therapieën op te volgen. Probeem is wel dat de overheid de snelle technologische evolutie maar met mondjesmaat kan volgen, waardoor de gezondheidszorg in Bangladesh voortdurend achter de feiten aanloopt.

Universele gezondheidszorg blijft vooralsnog een verre droom. Op het congres bleek ook duidelijk dat het veelal particuliere organisaties, zoals  Gonoshasthaya Kendra (GK), zijn die de lacunes in het gezondheidsbeleid opvullen.  GK stuurt mobiele medische teams uit in het platteland naar moeilijk bereikbare dorpen. Daar ontbreekt het vrouwen vaak aan degelijke gezondheidszorg omdat ze zich moeilijk kunnen verplaatsen.

Goed nieuws is er over kindersterfte en kraambedoverlijdens. Die gaan in dalende lijn, hoewel ze nog altijd schrikwekkend hoog zijn. Minder goed nieuws is er over de strijd tegen malaria. Die ziekte was in de jaren ’60 en ’70 sterk teruggedrongen, maar het efficiënte beleid van toen is nadien losgelaten. Nu wordt gesproken over malaria-epidemies in verschillende Bengaalse regio’s. GK zal dus ook in de toekomst nog een belangrijke rol te spelen hebben in het toegankelijk maken van gezodheidszorg voor alle Bengalen, en in het bijzonder voor de vrouwen.

Advertenties

Responses

  1. […] 30 maart: Universeel toegankelijke gezondheidszorg nog veraf in Bangladesh […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: