Gepost door: pheirman | maart 10, 2011

Jeugdfilm: Van de kat geen kwaad (6+)


Een komische animatiethriller? Het bestaat! Met Van de kat geen kwaad leveren de Franse makers Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol een even amusante als vertederende prent af. Het verhaal draait rond Dino, een kat die een dubbelleven leidt. Overdag is hij de slome huiskater van Zoë, een meisje dat stopte met praten nadat haar vader vermoord werd door publieksvijand nummer 1 Victor Costa. ’s Nachts gaat Dino op stap met Nico, een inbreker met een gouden hart. Zoë voelt zich eenzaam. Haar moeder, zelf politiecommissaris, is voortdurend aan het werk. Op een avond volgt Zoë haar kater, wat een hele resem spannende en komische verwikkelingen in gang zet.

Felicioli en Gagnol spelen virtuoos met een aantal clichés, vergroten ze naar hartelust uit en zetten op die manier een aantal personages neer die je zo meezuigen in het verhaal. Bovendien dompelen ze hun hele verhaal onder in een stijlvolle film noir-setting, met de Parijse grootstad en een heerlijke jazzy soundtrack op de achtergrond. Mijn 7-jarige zoon wist de humor zeer fel te smaken en zelf was ik heel erg gecharmeerd door de de originele tekenstijl. De hoekige silhouetten van de personages laten toe om hun goede/slechte inborst nog eens extra in de verf te zetten.

Wie op zoek is naar nuance en dieptepsychologie, komt bedrogen uit. Er zijn good guys en bad guys. Maar wat zou het? Felicioli en Gagnol hebben zich duidelijk volledig laten gaan en trekken alle emotionele registers wagenwijd open. Als kleine of grote kijker kun je alleen maar achterover zakken en genieten. De aparte tekenstijl, het spitse scenario en de swingende muziek zijn bovendien een welkome verademing tussen de Amerikaanse Disney-eenheidsworst die je heelder dagen door je strot geramd krijgt. Niet dat ik iets tegen Disney-films heb, wel integendeel, maar van tijd tot tijd mag het ook wel eens iets anders zijn.

Van de kat geen kwaad, Frankrijk/België, 2010

Regie: Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

Met de stemmen van: Maaike Cafmeyer, Rick De Leeuw, Warre Borgmans, Koen De Graeve, Willeke Van Ammelrooy, Anna De Graeve

Gezien in Cinema Liberty in Brugge tijdens het Jeugdfilmfestival, nog tot 13 maart te bezoeken in Antwerpen en Brugge.

De film draait nu nog in de Belgische bioscopen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: